آیا سویا می تواند استخوان های تان را محکم کند؟
به گزارش آقای معلم، خبرنگاران - ترجمه از هدی بانکی: شاید شنیده باشید که خوردن سویا برای سلامت استخوانها مفید بوده و به پیشگیری از پوکی استخوان یاری می نماید. این ایده خوبی به نظر می رسد اما آیا این ادعا واقعیت دارد؟
سویا چه ارتباطی با یائسگی و سلامت استخوان دارد؟
استخوان بافت زنده ای است که مدام تخریب شده و دوباره ساخته می گردد و هورمون استروژن یاری می نماید تا این دو فرایند نسبتا متعادل باشند و توده استخوانی حفظ گردد. در دوران یائسگی، فراوری استروژن کاهش چشمگیری پیدا می نماید و استخوان بیشتری نسبت به آنچه که ساخته می گردد، تخریب می گردد زیرا تاثیر محافظت نمایندگی استروژن از دست رفته است.
سویا حاوی فیتواستروژنهایی به نام ایزوفلاون است. این ترکیبات گیاهی از نظر ساختار شیمیایی بسیار شبیه استروژن هستند. این تئوری صادر شد که اگر سویا به مقدار کافی مصرف کنیم، بدن می تواند این منبع غذایی از فیتواستروژنها را شناسایی نموده و تشکیل استخوان ادامه پیدا کند و تمایل طبیعی بدن به تخریب استخوان مهار گردد.
علم چه می گوید؟
تقریبا سه دهه پیش وقتی تحقیقات در این زمینه آغاز شد، این امیدواری وجود داشت که سویا یا مکمل ایزوفلاون بتواند جایگزین موثری برای هورمون درمانی در کُند سازی از دست دادن توده استخوانی باشد و در ضمن علائم یائسگی را تخفیف دهد. دست کم در ابتدا، این علت خوبی برای این بود که فکر کنیم این ترکیبات گیاهی موثرند.
مقالات زیادی در این مورد ارائه شده که می گویند ایزوفلاونهای سویا دست کم در برخی از بافتها مانند ترکیبات استروژن عمل می نمایند.
چیزی که از این ایده پشتیبانی می نماید این است که مطالعات بزرگ و متعددی در کشورهای آسیایی، که غذاهای برپایه ی سویا در رژیم غذایی شان معمولند، دریافتند زنانی که بیشتر سویا مصرف می نمایند، کمتر در معرض شکستگی های استخوان هستند. بیشتر این تحقیقات در خصوص سویا و پوکی استخوان روی زنها اجرا شده اما در یکی از این مطالعات، مردها نیز شرکت داشتند و معلوم شد مصرف سویا ارتباطی با کاهش ریسک شکستگی استخوان در مردها نداشته است.
مطالعاتی مانند این نمی توانند ثابت نمایند که خوردن سویا از شکستگی استخوان پیشگیری می نماید؛ بلکه فقط نشان می توانند نشان دهند که بین این مولفه ها ارتباطاتی وجود دارد. اما سایر آزمایشات نشان داده اند سویا بر استخوان تاثیر دارد. مثلا مطالعه کوچکی که در سپتامبر 2015 منتشر شد از تکنیک ظریفی استفاده کرد که نشان دهد وقتی زنها مکمل ایزوفلاون سویا مصرف کردند، کلسیم بیشتری در استخوانهای شان ذخیره شد.
سوال بزرگتر این است که آیا این تاثیر می تواند به استخوانهای محکم تر تعبیر گردد؟ برای آزمایش این موضوع، محققان آزمایشات بالینی انجام دادند که در آنها به عده ای سویا داده شد و به عده ای دیگر دارونما و طی دوره ای، تراکم استخوان شان پیگیری شد.
224 زن که در سنین بعد از یائسگی بودند در این آزمایش شرکت داشتند؛ به مدت سه سال عده ای قر ص های دارونما مصرف کردند و عده ای دیگر مکمل ایزوفلاون. نتایج این تحقیق حاکی از آن بود که ایزوفلاون چندان موثر نبوده است. به گزارش سرپرست این مطالعه هیچ نتیجه بالینی معنی دار یا از لحاظ آماری چشمگیری گرفته نشد که نشان دهد تراکم استخوان تغییری پیدا نموده باشد.
آزمایش بالینی دیگری نیز صورت گرفت که در آن سویا و مکمل ایزوفلاون به مدت یک سال روی افراد تست شد و یافته ها نشان دادند تراکم استخوانی بهبود خاصی پیدا ننموده بود.
برای تقویت استخوانهای تان سویا مصرف بکنید یا نه؟
اولین چیزی که باید بدانید این است: می توانید با خیال راحت از مصرف مکمل ایزوفلاون چشم پوشی کنید؛ مرکز ملی سلامت یکپارچه آمریکا (NCCIH) در خصوص مکمل ایزوفلاون چنین می گوید: شواهد اخیر حاکی از این هستند ترکیبات ایزوفلاون سویا نمی توانند فرایند از دست دادن تراکم استخوان را طی یائسگی یا بعد از آن کُند نمایند.
NCCIH هشدار داده که بی خطر بودن استفاده بلند مدت از مقادیر زیاد مشتقات سویا به اثبات نرسیده است. از طرفی دیگر به گفته NCCIH مصرف غذاهای حاوی سویا ضرری ندارد و اگر می خواهید مصرف چربی های اشباع را در کنار مصرف زیاد پروتئین باکیفیت به حداقل برسانید، غذاهای حاوی سویا انتخاب های خوبی هستند. توفو علاوه بر اینکه منبع خوبی از پروتئین است، کلسیم قابل توجهی نیز دارد. بعلاوه می توانید از شیر سویای غنی شده با کلسیم و ویتامین D بهره ببرید. هر سه این مواد مغذی برای سلامت استخوانها مهم اند (البته در صورت نداشتن حساسیت یا عدم تحمل سویا).
حرف آخر اینکه، در کشورهای آسیایی که معلوم شده با مصرف سویا توانسته اند احتمال شکستگی استخوان در زنان یائسه را کاهش دهند، سویا به صورت کامل مصرف می گردد، نه مکمل های آن.
خبرنگاران - ترجمه از هدی بانکی: شاید شنیده باشید که خوردن سویا برای سلامت استخوانها مفید بوده و به پیشگیری از پوکی استخوان یاری می نماید. این ایده خوبی به نظر می رسد اما آیا این ادعا واقعیت دارد؟
سویا چه ارتباطی با یائسگی و سلامت استخوان دارد؟
استخوان بافت زنده ای است که مدام تخریب شده و دوباره ساخته می گردد و هورمون استروژن یاری می نماید تا این دو فرایند نسبتا متعادل باشند و توده استخوانی حفظ گردد. در دوران یائسگی، فراوری استروژن کاهش چشمگیری پیدا می نماید و استخوان بیشتری نسبت به آنچه که ساخته می گردد، تخریب می گردد زیرا تاثیر محافظت نمایندگی استروژن از دست رفته است.
سویا حاوی فیتواستروژنهایی به نام ایزوفلاون است. این ترکیبات گیاهی از نظر ساختار شیمیایی بسیار شبیه استروژن هستند. این تئوری صادر شد که اگر سویا به مقدار کافی مصرف کنیم، بدن می تواند این منبع غذایی از فیتواستروژنها را شناسایی نموده و تشکیل استخوان ادامه پیدا کند و تمایل طبیعی بدن به تخریب استخوان مهار گردد.
علم چه می گوید؟
تقریبا سه دهه پیش وقتی تحقیقات در این زمینه آغاز شد، این امیدواری وجود داشت که سویا یا مکمل ایزوفلاون بتواند جایگزین موثری برای هورمون درمانی در کُند سازی از دست دادن توده استخوانی باشد و در ضمن علائم یائسگی را تخفیف دهد. دست کم در ابتدا، این علت خوبی برای این بود که فکر کنیم این ترکیبات گیاهی موثرند.
مقالات زیادی در این مورد ارائه شده که می گویند ایزوفلاونهای سویا دست کم در برخی از بافتها مانند ترکیبات استروژن عمل می نمایند.
چیزی که از این ایده پشتیبانی می نماید این است که مطالعات بزرگ و متعددی در کشورهای آسیایی، که غذاهای برپایه ی سویا در رژیم غذایی شان معمولند، دریافتند زنانی که بیشتر سویا مصرف می نمایند، کمتر در معرض شکستگی های استخوان هستند. بیشتر این تحقیقات در خصوص سویا و پوکی استخوان روی زنها اجرا شده اما در یکی از این مطالعات، مردها نیز شرکت داشتند و معلوم شد مصرف سویا ارتباطی با کاهش ریسک شکستگی استخوان در مردها نداشته است.
مطالعاتی مانند این نمی توانند ثابت نمایند که خوردن سویا از شکستگی استخوان پیشگیری می نماید؛ بلکه فقط نشان می توانند نشان دهند که بین این مولفه ها ارتباطاتی وجود دارد. اما سایر آزمایشات نشان داده اند سویا بر استخوان تاثیر دارد. مثلا مطالعه کوچکی که در سپتامبر 2015 منتشر شد از تکنیک ظریفی استفاده کرد که نشان دهد وقتی زنها مکمل ایزوفلاون سویا مصرف کردند، کلسیم بیشتری در استخوانهای شان ذخیره شد.
سوال بزرگتر این است که آیا این تاثیر می تواند به استخوانهای محکم تر تعبیر گردد؟ برای آزمایش این موضوع، محققان آزمایشات بالینی انجام دادند که در آنها به عده ای سویا داده شد و به عده ای دیگر دارونما و طی دوره ای، تراکم استخوان شان پیگیری شد.
224 زن که در سنین بعد از یائسگی بودند در این آزمایش شرکت داشتند؛ به مدت سه سال عده ای قر ص های دارونما مصرف کردند و عده ای دیگر مکمل ایزوفلاون. نتایج این تحقیق حاکی از آن بود که ایزوفلاون چندان موثر نبوده است. به گزارش سرپرست این مطالعه هیچ نتیجه بالینی معنی دار یا از لحاظ آماری چشمگیری گرفته نشد که نشان دهد تراکم استخوان تغییری پیدا نموده باشد.
آزمایش بالینی دیگری نیز صورت گرفت که در آن سویا و مکمل ایزوفلاون به مدت یک سال روی افراد تست شد و یافته ها نشان دادند تراکم استخوانی بهبود خاصی پیدا ننموده بود.
برای تقویت استخوانهای تان سویا مصرف بکنید یا نه؟
اولین چیزی که باید بدانید این است: می توانید با خیال راحت از مصرف مکمل ایزوفلاون چشم پوشی کنید؛ مرکز ملی سلامت یکپارچه آمریکا (NCCIH) در خصوص مکمل ایزوفلاون چنین می گوید: شواهد اخیر حاکی از این هستند ترکیبات ایزوفلاون سویا نمی توانند فرایند از دست دادن تراکم استخوان را طی یائسگی یا بعد از آن کُند نمایند.
NCCIH هشدار داده که بی خطر بودن استفاده بلند مدت از مقادیر زیاد مشتقات سویا به اثبات نرسیده است. از طرفی دیگر به گفته NCCIH مصرف غذاهای حاوی سویا ضرری ندارد و اگر می خواهید مصرف چربی های اشباع را در کنار مصرف زیاد پروتئین باکیفیت به حداقل برسانید، غذاهای حاوی سویا انتخاب های خوبی هستند. توفو علاوه بر اینکه منبع خوبی از پروتئین است، کلسیم قابل توجهی نیز دارد. بعلاوه می توانید از شیر سویای غنی شده با کلسیم و ویتامین D بهره ببرید. هر سه این مواد مغذی برای سلامت استخوانها مهم اند (البته در صورت نداشتن حساسیت یا عدم تحمل سویا).
حرف آخر اینکه، در کشورهای آسیایی که معلوم شده با مصرف سویا توانسته اند احتمال شکستگی استخوان در زنان یائسه را کاهش دهند، سویا به صورت کامل مصرف می گردد، نه مکمل های آن.
پ
منبع: برترین ها