خلیج فارس را بهتر بشناسیم؛ آشنایی با جزیره سیری

به گزارش آقای معلم، جزیره سیری که شمایلی شبیه به ذوزنقه دارد، اندکی بالاتر و غرب تر از جزیره ابوموسی در خلیج همواره فارس آرام گرفته است. در این جزیره مرجانی تنها کارکنان صنعت نفت و یگان های نظامی مستقر هستند و هیچ فرد بومی در آن زندگی نمی کند.

خلیج فارس را بهتر بشناسیم؛ آشنایی با جزیره سیری

با وجود اینکه همه امکانات زندگی در جزیره سیری فراهم است، اما به علت شرایط سخت زندگی، میانگین دمای 45 درجه، رطوبت هوای بیش از 90درصد و کمبود امکانات رفاهی، بانوان در این جزیره حضور ندارند.

در ایام اقامت در جزیره سیری، 600 آهو، تعدادی لاک پشت دریایی کمیاب، مرغان دریایی، زاغ ها، مرغ های مینای وحشی و گربه هایی که ترکیبی از نژاد گربه ایرانی و گربه سیامی هستند، هم نشین آنها بوده و چهره این جزیره را از یکنواختی خارج می نمایند.

جزیره سیری به نام های دیگری مانند سری یا سوری معروف بوده است که البته در محاوره کنونی بیشتر نام سری مصطلح و رایج است، زیرا جزیره حساسیت بالایی از نظر میادین نفتی و نظامی دارد. نام اولیه جزیره سوری بوده که به معنی گل قرمز یا به مناسبت خاک سرخی است که در سطح جزیره پراکنده است و به مرور به سیری و سری تغییر نام داده است.

جزیره سیری در جنوب شرقی پهنه آب های نیلگون خلیج فارس و در فاصله 130 مایلی جنوب غربی بندر عباس، مرکز استان هرمزگان، قرار گرفته است. جزیره سیری در جهت غر ب، 28 مایل (53 کیلومتر) تا جزیره ابوموسی،42 مایل (77 کیلومتر)؛ در جهت شمال شرقی تا بندر لنگه، 22 مایل (40 کیلومتر) در جهت شمال تا جزیره فارور و 12/5 مایل (23 کیلومتر) تا جزیره فارورگان فاصله دارد. بعلاوه بندر دبی در فاصله 56 مایلی جنوب شرقی جزیره سیری قرار گرفته است. مساحت جزیره 16/5 کیلومتر مربع بوده و بلندترین ارتفاع آن 37 متر است. در قسمت های شمالی و نزدیک سواحل جزیره، منطقه ها مسکونی همراه با سایر تأسیسات جای گرفته اند. اهالی بومی جزیره از طریق ماهیگیری و صید میگو و کشاورزی محدود زندگی و امرار معاش می نمایند و عده ای نیز در تأسیسات نفتی کار می نمایند. در این جزیره تعداد قابل توجهی نخل خرما به طور پراکنده وجود دارد که محصول آن فقط مصرف محلی دارد. این منطقه پوشش گیاهی فقیری دارد. در این جزیره معدن خاک سرخ نیز موجود است.

اکوسیستم جزیره سیری

گیاهانی می توانند در این منطقه رشد نمایند که قدرت ذخیره آب را به قدر کافی داشته باشند. علاوه بر درخت خرما (نخل)، درختچه هایی که در جزیره می رویند مانند خرگ و هلپه، نیز به صورت اهلی پرورش می یابد. در این جزیره، جانورانی آبزی به چشم می خورند که بعضی بومی و بعضی نیز فقط از این منطقه عبور می نمایند. بعلاوه آفتاب پرست مخصوصی فقط در این جزیره یافت می گردد.

آب و هوا

زمستان در همه جای این منطقه گرم بوده و دمای بالا همراه با نم نسبی شرایط شرجی را به وجود آورده است. در نواحی ساحلی در تمام طول سال رطوبت بیش از 50درصد است. در تمام طول تابستان، شبانه روزی حالت شرجی وجود دارد، در فصل تا بستان با توجه به استقرار توده پر فشار جنب حاره ای در بالا و سیستم کم فشار در سطح زمین اولا تابش ورودی بیشتر و ثانیا هوای گرم سرزمین های اطراف مانند عربستان به ناحیه مکیده می گردد. به طوری که در بیشتر ایستگاه های ناحیه بالاترین دمای روزانه به بیش از 40 در جه سانتی گراد می رسد.

میادین نفتی

اگرچه سیری جزیره ای دورافتاده در میان خلیج فارس به شمار می آید، اما نقشی مهم در استخراج نفت داشته و همه ساله عایدی هنگفتی را نیز عاید ملت ایران می نماید، به طوری که بر اساس آمار، در سال 1392 حدود 23 میلیون بشکه نفت خام به ارزش بیش از 2/3 میلیارد دلار از این منطقه نفتی صادر شده است.

استخراج نفت نخستین بار از دهه 1350 شمسی شروع شد و در حال حاضر از 5 میدان نفتی این منطقه نفت استخراج می گردد.

پنج میدان نفتی الوند، نصرت، دنا، سیوند و ایلام در این منطقه نفتی قرار دارند که بیش از یکصد هزار بشکه در روز نفت فراوری می نمایند.

میدان الوند در 50 کیلومتری غرب جزیره سیری واقع شده و شامل دو سکو است. این میدان دارای 11 حلقه چاه افقی فراوریی است.

میدان مشترک نصرت نیز دارای 5 حلقه چاه فراوریی بوده و برنامه توسعه آن در قالب طرح های نو بیع متقابل در اواخر سال 1378 مصوب شد. نفت فراوریی از این میدان از طریق خط لوله 12 اینچ دریایی به سکوی نصر منتقل می گردد.

میدان سیوند با 18 حلقه چاه و میدان دنا نیز با 24 حلقه چاه در غرب جزیره سیری قرار دارند.

نفت میادین سیوند، دنا، نصرت و الوند در سکوی بهره برداری نصر جمع آوری و پس از فرآورش اولیه از طریق یک خط لوله 16 اینچی به طول 33 کیلومتر به جزیره سیری منتقل می گردد.

میدان ایلام (اسفند) نیز در 18 کیلومتری جنوب شرقی جزیره واقع شده است. 5 سکوی دریایی، متشکل از 3 سکوی چاه، یک سکوی بهره برداری و یک سکوی مشعل است. این میدان دارای 29 حلقه چاه فراوریی و تزریقی بوده و فراوری نفت از این میدان در حال حاضر 60 هزار بشکه در روز است.

منبع: کجارو / سیری در ایران / irandeserts.com / ایرنا / persiangulfstudies.com
انتشار: 25 تیر 1401 بروزرسانی: 25 تیر 1401 گردآورنده: fansgholami.ir شناسه مطلب: 1034

به "خلیج فارس را بهتر بشناسیم؛ آشنایی با جزیره سیری" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "خلیج فارس را بهتر بشناسیم؛ آشنایی با جزیره سیری"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید