برترین روش های خانگی درمان نفخ
به گزارش آقای معلم، نفخ معده یکی از رایج ترین اختلالات گوارشی است که افراد در هر سنی، از نوزادی تا کهنسالی، ممکن است درگیر این عارضه ناخوشایند شوند. در این مطلب به آنالیز عوامل، علائم و درمان خانگی نفخ پرداخته می گردد.
نفخ یک اصطلاح پزشکی است و به حالتی اطلاق می شود که دستگاه گوارش با هوا یا گاز پر شود. تجمع گاز در بدن از دو طریق ممکن است: اول اینکه بلعیدن هوا (آئروفاژی) در حین غذا خوردن یا نوشیدن می تواند باعث تجمع اکسیژن و نیتروژن در دستگاه گوارش شود. دوم؛ هنگامی که بدن غذا را تجزیه می نماید، گازهایی چون هیدروژن، متان و دی اکسید کربن در دستگاه گوارش جمع می شوند. روده بزرگ حاوی میزان زیادی باکتری است که حین تجزیه غذا، سبب آزادسازی گازهایی می شود که تجمع این گاز باعث ایجاد نفخ می شود. این دو روش می توانند باعث نفخ شوند. البته جای نگرانی نیست، زیرا این اتفاق یک فرآیند طبیعی و قابل درمان است.
علاوه بر موارد طبیعی، نفخ معده ممکن است ناشی از بعضی بیماری ها از جمله بیماری های موقت تا مسائل مزمن گوارشی نیز باشد. بعضی از این موارد عبارتند از: سندرم روده تحریک پذیر (IBS)، بیماری های التهابی و انگلی روده، اختلالات گوارشی، زخم معده، افزایش وزن، اختلالات هورمونی (خصوصاً در زنان)، مصرف بعضی داروها.
علائم نفخ چیست؟
اغلب افراد در این حالت، احساس سیری یا سنگینی معده و بعلاوه احساس سفتی یا تورم در ناحیه شکم را تجربه می نمایند. نفخ معده به طور معمول با این علائمی چون درد، آروغ زدن مکرر و سروصدای شکم همراه است.
چه عواملی در بروز نفخ نقش دارند؟
جویدن آدامس، سیگار کشیدن، مکیدن اشیایی مانند سر قلم، نوشیدنی های گازدار، تند غذا خوردن. بعلاوه مصرف بعضی مواد غذایی مثل کربوهیدرات ها نیز باعث ایجاد گاز و نفخ بیش از حد می شود. پروتئین ها و چربی ها نسبت به کربوهیدرات ها گاز کمتری ایجاد می نمایند.
بعضی از مواد غذایی که باعث افزایش گاز می شوند عبارتند از: لوبیا، کلم ها، غلات کامل، شیر و محصولات لبنی، نخود فرنگی، سیب زمینی، ذرت، کشمش، عدس، آلو، سیب، غذاهای سرشار از فروکتوز یا سوربیتول مانند آب میوه ها و آب نبات های بدون قند، غذاهای فرآوری شده.
پیشگیری و درمان خانگی
با تغییر سبک زندگی و تنظیم رژیم غذایی سالم، می توان گازهای اضافی را کاهش داد و از ایجاد نفخ جلوگیری کرد. برای این کار کافیست مصرف غذاهای نفاخ (نظیر بعضی سبزیجات مثل خانواده کلم ها و انواع حبوبات) را محدود نموده یا به طور کامل از مصرف آنها پرهیز کنید.
طبق تحقیقات، مصرف پروبیوتیک ها تا 70 درصد به کاهش نفخ یاری می نماید. پروبیوتیک ها به ویژه در کفیر و ماست یونانی یافت می شوند. کِ فیر نوعی نوشیدنی است که به وسیله تخمیر دانه های کفیر در شیر یا آب به دست می آید و چون حاوی مخمرها و باکتری هاست، یک پروبیوتیک قوی به شمار می آید.
سعی کنید از حجم هوایی که وارد معده تان می شود بکاهید؛ برای این منظور ضروری است تا حد ممکن از جویدن آدامس و کشیدن سیگار اجتناب کنید. همچین ضروری است در حین غذا خوردن، به خوبی آن را بجوید.
ورزش منظم نیز فرایند هضم را بهبود می بخشد و از نفخ شکم جلوگیری می نماید.
منبع: گردشبان