آیا کنسرو تن ماهی برای شما مفید است یا خیر؟
به گزارش آقای معلم، تن ماهی یک ماهی محبوب آب شور است که به طور گسترده ای در غذاهای آسیایی مورد استفاده قرار می گیرد. ماهی تن انواع مختلفی دارد و در سراسر اقیانوس های دنیا یافت می گردد. عمر ماهی تن از سه تا پنج سال متغیر است، اگرچه بعضی بیش از دو دهه نیز عمر می نمایند. از این ماهی می توان برای تهیه غذاهای خوشمزه ای مانند استیک، سالاد، همبرگر و غیره استفاده کرد. ماهی منبع مواد مغذی ضروری مانند اسیدهای چرب امگا 3، پتاسیم، منیزیم، آهن، ویتامین A ،B6 و B12 بوده و مصرف آن برای سلامتی مفید است. با وجود این مزایا، ممکن است از خود بپرسید که آیا کنسرو تن ماهی سالم است و خوردن چه میزان از آن برای سلامتی بی خطر است. در این مقاله به ارزش غذایی کنسرو ماهی تن، فواید و عوارض احتمالی خوردن آن خواهیم پرداخت.

ارزش غذایی
ماهی تن انواع مختلفی دارد. با این حال، در کل منبع عالی پروتئین بوده و چربی و کالری کمی دارد. قرار دادن کنسرو ماهی تن در روغن یا آب می تواند روی محتوای غذایی آن تأثیر بگذارد. کنسرو ماهی تن در روغن کالری و چربی بالاتری نسبت به کنسرو ماهی تن در آب دارد. به طور کلی، کنسرو تن ماهی سدیم بیشتری نسبت به ماهی تن تازه دارد. با این حال، میزان کالری، میزان کل چربی و چربی اشباع به قرار داشتن تن در روغن یا آب بستگی دارد. محتوای مواد مغذی تن ماهی می تواند بر اساس نحوه کنسرو شدن آن متفاوت باشد، بنابراین بهتر است همواره برچسب روی کنسرو خریداری شده را آنالیز کنید. علاوه بر این، ماهی تن تازه و کنسرو تن ماهی، هر دو منابع خوبی از چندین ویتامین و مواد معدنی ضروری از جمله ویتامین D، سلنیوم و ید هستند.
فواید
خوردن کنسرو ماهی تن فواید زیادی دارد و منبع مناسبی برای تامین پروتئین به شمار می رود. بعلاوه، کنسرو تن ماهی برای مدت طولانی قابل نگهداری است و برخی از برندها را می توان 2 تا 5 سال در جای خشک و خنک نگه داشت. اگر در پی کاهش وزن هستید، کنسرو ماهی تن گزینه خوبی است زیرا کالری کمی دارد و در عین حال میزان پروتئین آن بالاست. رژیم های غذایی حاوی پروتئین بالا با کاهش وزن همراه هستند، زیرا با افزایش احساس سیری از پرخوری جلوگیری می نمایند. ماهی تن با وجود چربی کمی که دارد، هنوز منبع خوبی از اسیدهای چرب امگا 3 محسوب می گردد.
امگا 3 جزو چربی های ضروری در رژیم غذایی به شمار می رود که برای سلامت قلب، چشم و مغز مفید است. ماهی به عنوان منبع مهم این چربی های سالم در رژیم غذایی در نظر گرفته می گردد. با این حال می توانید امگا 3 را از غذاهای گیاهی نیز دریافت کنید. خوردن کنسرو ماهی تن یک راه آسان برای افزایش امگا 3 در رژیم غذایی است. علاوه بر چربی های سالم، بعلاوه منبع خوبی از چندین ویتامین و مواد معدنی به ویژه ویتامین D و سلنیوم است .
عوارض جانبی احتمالی
دو نگرانی اصلی در خصوص ماهی تن، محتوای جیوه آن است. برخی از نگرانی های احتمالی کنسرو ماهی تن مربوط به نوع چربی، میزان سدیم و ایمنی قوطی آن است.
جیوه و میزان مناسب مصرف تن ماهی
جیوه فلزی سنگین است که به علت آلودگی آب اغلب در ماهی وجود دارد. تحقیقات نشان داده است که قرار گرفتن در معرض حجم زیادی از جیوه می تواند باعث ایجاد مسائل جدی در سلامتی از جمله اختلالات سیستم عصبی مرکزی در انسان گردد. از آنجا که ماهی تن ماهی های کوچک دیگری را می خورد که ممکن است قبلا به جیوه آلوده شده باشند، در برخی مواقع این فلز در بدن تن ماهی جمع می گردد. بنابراین، جیوه موجود در تن ماهی از بیشتر انواع دیگر ماهی ها مانند ماهی آزاد یا ماهی تیلاپیا بیشتر است. میزان جیوه موجود در ماهی به نوع تن ماهی بستگی دارد.
به طور کلی، انواع بزرگتر آن، مانند بیگ آی و آلباکور، جیوه بیشتری دارند. از طرف دیگر، ماهی های تن کوچکتر، مانند لایت تونا و اسکیپ جک، دارای جیوه کمتری هستند. از آنجا که کنسرو ماهی تن معمولا از انواع جوانتر و کوچکتر ماهی تن، از جمله لایت تونا و اسکیپ جک تهیه می گردد، میزان جیوه کنسرو تن ماهی کمتر از ماهی تن منجمد یا تازه است.
میزان مصرف برای بزرگسالان
مطالعات نشان داده است که افرادی که حداقل یک بار در هفته ماهی های با جیوه بالا مصرف می نمایند، سطح جیوه بدنشان افزایش یافته و احتمال خستگی آن ها افزایش می یابد. بنابراین، باید مصرف کنسرو ماهی تن به یک وعده 113 گرمی در هفته محدود گردد.
میزان مصرف برای بچه ها
نکته مهم، تحقیقات نشان داده است که قرار گرفتن در معرض جیوه به ویژه برای سیستم عصبی کودک در حال رشد سمی است. به همین علت، باید میزان مصرف کنسرو تن برای بچه ها خردسال محدود گردد. طبق اظهارات سازمان غذا و دارو (FDA)، بچه ها 2 تا 10 ساله می توانند حداکثر 28 گرم دو تا سه بار در هفته تن ماهی مصرف نمایند. مقامات بهداشتی به طور کلی مصرف ماهی در نوزادان را در طول سال اول زندگی توصیه نمی نمایند.
میزان مصرف برای زنان باردار یا شیرده
به توصیه سازمان غذا و دارو، بهتر است زنان باردار یا شیرده از مصرف ماهی های پر از جیوه ای مانند ماهی تن پرهیز نمایند. با این حال، این سازمان خوردن ماهی کم جیوه، مانند کنسرو تهیه شده از لایت تونا یا اسکیپ جک را برای زنان باردار و شیرده بی خطر می داند. برای این گروه از زنان مصرف 113 گرم تن ماهی کم جیوه در هفته پیشنهاد می گردد.
نگرانی از صید بی رویه
از آنجا که ماهی تن بسیار محبوب است، نگرانی فزاینده ای نسبت به صید بیش از حد انواع خاص آن وجود دارد. ماهی تن چشم آبی اقیانوس آرام غربی و ماهی تن زرد اقیانوس هند ممکن است به ویژه در برابر صید بی رویه آسیب پذیر باشند. ماهیگیری بیش از حد نگران نماینده است، زیرا بر زیست بوم اقیانوس ها تأثیر می گذارد و می تواند باعث کاهش تأمین مواد غذایی برای جمعیت های وابسته به این ماهیان به عنوان منبع اصلی پروتئین گردد.
نتیجه گیری
کنسرو ماهی تن یک منبع مغذی و عالی پروتئین است. از آنجا که قوطی های تن ماهی چندین سال دوام می آورند، می توان برای مدت زمان طولانی قابل مصرف بوده و به عنوان یک وعده غذایی سریع و مقوی گزینه ای ایده آل است. کنسر تن ماهی از گونه ها مختلف این ماهی تهیه می گردد، در نتیجه میزان جیوه موجود در کنسرو ماهی تن بسته به برند فراوری نماینده آن می تواند متفاوت باشد. میزان مصرف ماهی تن در افراد مختلف فرق دارد و در این میان زنان باردار بهتر است از ماهی هایی که حاوی جیوه کمتری هستند، استفاده نمایند.
منبع: اسنپ مارکت